Boski Aperol Spritz, co to takiego?

Wybiła właśnie 40. edycja „W 80 blogów dookoła świata”. Jest to co miesięczna akcja blogerów zrzeszonych w fejsbókowej grupie „Blogi językowe i kulturowe„. Tutaj znajduje się link do naszego grupowego bloga.

40. edycja to „Alkohol w kraju X”. W moim przypadku, wiadomo, we Włoszech. A jak Włochy to albo wina albo…Aperol Spritz.

Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejszy włoski drink. Można go zamówić niemalże we wszystkich barach we Włoszech.

Co to takiego jest ten Aperol Spritz i skąd pochodzi jego nazwa? Sam Aperol to nic innego jak słodki likier, w którego skład wchodzą goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar oraz wyciąg z ziół. Ma niecałe 11% zawartości alkoholu. Jest koloru czerwono-pomarańczowego. Aperol Spritz natomiast jest to musujący drink o pomarańczowej barwie, którą nadaje mu likier. W jego skład wchodzi prosecco, czyli musujące wino, likier, woda sodowa oraz plasterek pomarańczy, a także kostki lodu. Wierzcie mi, że nie ma nic lepszego i orzeźwiającego w upalne włoskie dni jak właśnie Aperol Spritz.

Swoją nazwę Aperol Spritz zawdzięcza wyczerpującym wojnom z czasów Napoleona. Wojska austriackie zajęły region Veneto. Żołnierze nie byli kompletnie przyzwyczajeni do włoskich upałów, a nie mieli przy sobie swojego ulubionego trunku, jakim było oczywiście piwo. Raczono się, więc włoskim winem. Nie trudno sobie wyobrazić, jakie skutki powodował upał i wino. Dlatego też zaczęto rozcieńczać wino gazowaną wodą mineralną. Proces ten nazywa się szprycowaniem. Z czasem proces ten rozpowszechnił się i zaczęto dodawać wodę gazowaną do innych drinków.

Składniki (321):

  • 3 miarki wina musującego Prosecco
  • 2 miarki likieru Aperol,
  • 1 miarka wody gazowanej,
  • plasterek pomarańczy do przybrania,
  • kostki lodu, dużo kostek.

Wykonanie:

  • do głębokiego kieliszka na wino wsyp kilka kostek lodu,
  • do kieliszka z lodem wlej dobrze schłodzone Prosecco, Aperol i wodę gazowaną,
  • całość wymieszaj w kieliszku,
  • gotowy Aperol Spritz udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Jak przygotować drinka

Jak sami widzicie, przygotowanie tego drinka nie jest skomplikowane i zajmuje kilka chwil.

UWAGA!

Pamiętajcie jednak, że, mimo iż jest bardzo orzeźwiający to nadal jest to alkohol. Pamiętajcie, że po alkoholu nie prowadzimy samochodu.

Zajrzyjcie do innych blogerów, którzy piszą o alkoholu w ich krajach. To całkiem ciekawa wycieczka.

Chiny:
Biały Mały Tajfun – Alkohol w Chinach

Finlandia:
Suomika – Alkohol w Finlandii

Francja:
Madou en France – Mini przewodnik po alzackich rodzajach win
FRANG – Najlepsze francuskie trunki
Francuskie notatki Niki  –  Apéritif po francusku

Gruzja:
Gruzja okiem nieobiektywnym – Wina z Abchazji

Hiszpania:
Olga Nina – Alkohol w Hiszpanii

Irlandia:
W Krainie Deszczowców –  Alkohol w Irlandii

Japonia:
japonia-info.pl – Czy w Japonii piją sake?

Kanada:
Kanada się nada – BYOB czyli imprezowanie po kanadyjsku. Alkohol w Vancouver

Kirgistan:
Kirgiski.pl – Co pije się w Kirgistanie oprócz herbaty

Niemcy:
Niemiecka Sofa – Niemieckie alkohole
Niemiecki w Domu – Jakie alkohole pije się w Niemczech?
Językowy Precel – Nietypowe niemieckie alkohole
Niemiecki po ludzku – Oktoberfest w Blumenau (Brazylia)

Rosja:
Dagatlumaczy – blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim – Jak się pije po rosyjsku?

Szwecja:
Szwecjoblog – Szwedzkie piosenki biesiadne
Polskie gadanie o szwedzkich rzeczach – Alkohol w Szwecji? Absolut-nie!

Turcja:
Turcja okiem nieobiektywnym – Jak smakuje rakı?

Wielka Brytania:
Angielski c2 – Pubbing in public house
Angielski dla każdego – Alkohole po angielsku

Wielojęzyczne:
Daj Słowo – Czeskie piwo Starobrno i jego historia

Zapisz


23 myśli w temacie “Boski Aperol Spritz, co to takiego?

  1. Baardzo lubię tego drinka! Poznałam go na północy Włoch pod nazwą „Veneziano” i dopiero później doczytałam, że częściej nazywany jest „Aperol Spritz”. W Polsce czasem robimy go w upalne dni. Nawet teraz w lodówce chłodzi się aperol a na półce dyżuruje prosecco 😉

    Polubione przez 1 osoba

    1. to jest pyszne 😀 cieszę się, że ten wpis odkrywa Aperola 🙂 koniecznie spróbuj, tylko zobacz albo zapytaj kelnera czy robią go faktycznie z prosecco bo zdarza się też zwykłe NIEmusujące wino, wtedy omijaj takiego aperola z daleka. Ale z prosecco, bierz bez zastanowienia 🙂

      Polubienie

  2. A ja Aperol Spritz pilam po raz pierszy dwa lata temu w bar a vin (barze z winami) w Brukseli. NAwet mi to smakowalo, bo akurat byl upal. Od tamtej pory coraz czesciej widze reklamy tego napoju w Belgii i we Francji, wiec pewnie niedlugo bedzie coraz popularniejszy.

    Polubienie

Dodaj komentarz